Amnesty International se ve výroční zprávě zabývala lidskými právy i v ČR

Vlády některých evropských zemí porušují lidská práva a snaží se potlačovat demonstrace za nezávislé soudnictví i odpovědné vládnutí. Ve své výroční zprávě o stavu lidských práv v Evropě to uvedla organizace Amnesty International (AI). Ocenila odvahu, s níž se lidé v loňském roce zapojili do občanských protestů na obranu svých práv.

Nezávislost justice je podle AI ohrožena v Polsku, čím dál větší obavu o nezávislost soudnictví má organizace také v Maďarsku, Rumunsku a Turecku. AI se ve své zprávě věnuje i situaci v Česku. Uvádí, že v tuzemsku nadále přetrvává diskriminace Romů, a to zejména v bydlení a vzdělávání. Diskriminačním projevům jsou podle Amnesty vystaveni také migranti. Organizace si všímá i rozsáhlých protivládních protestů, které se v Česku odehrávaly v loňském roce.

Zpráva upozorňuje také české odmítnutí podílet se před několika lety na jednorázovém přerozdělování běženců podle kvótového systému v rámci Evropské unie. Začátkem dubna Soudní dvůr EU označil český postoj za nesplnění povinnosti plynoucí z unijního práva.

AI dále připomíná, že Poslanecká sněmovna neratifikovala Istanbulskou úmluvu o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí, a to navzdory tomu, že jen malý počet pachatelů těchto činů se v Česku dostane před soud. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková reagovala prohlášením, že vláda by se k projednání Istanbulské úmluvy mohla dostat na konci prvního pololetí či nejpozději v létě.

Ohledně diskriminace Romů Válková přiznala, že kritikům „částečně dává za pravdu“. Opatření ke zlepšení situace zůstávají často jen na papíře. Ke změně by měl přispět nový vládní výbor pro naplňování strategie integrace romské menšiny. Vládní zmocněnkyně míní, že v některých oblastech lidských práv může jít ČR příkladem, jinde „jsme dost pozadu“.

Amnesty International také varuje před stále výraznějším omezováním základních práv v Evropě v době koronavirové krize. Mnohá opatření v boji proti koronaviru jsou podle AI pro ochranu zdraví sice nezbytná, ale některé vlády, například v Maďarsku, Polsku a Turecku využívají pandemie k podrývání právního státu, diskriminaci, represi nebo cenzuře.


Zdroj: ČTK
Foto: Amnesty International

 

Go to TOP