Termín připomínek k návrhu stavebního zákona zůstává do konce dubna

Ministerstvo pro místní rozvoj podle veřejného ochránce práv Stanislava Křečka postupuje ohledně návrhu nového stavebního zákona nestandardně. Křeček se kvůli tomu obrátil na předsedu vlády Andreje Babiše. Kancelář ombudsmana to uvedla na svém webu. Ministerstvo pro místní rozvoj oponovalo, že připomínky ke stavebnímu zákonu vypořádává průběžně posledních pět měsíců a s připomínkovými místy jsou úředníci v kontaktu.

„Od samého počátku přípravy nového stavebního zákona postrádám na straně ministerstva promyšlenost, profesionalitu i přiměřenost. Považuji za nepřípustné, aby k novelizaci tak zásadního předpisu docházelo postupem, kterého jsme svědkem. Nejenže ministerstvo postupuje netransparentně, nerespektuje legislativní pravidla vlády, ale také mrhá prací desítek odborníků,“ uvedl Křeček. Doplnil, že podoba nového stavebního zákona je zásadní především pro ekonomický rozvoj země a podle něj ukvapená práce ministerstva může přinést víc škody než užitku.

Ministerstvo záměrně neposkytuje všechny materiály, a protože ty na sebe navazují a navzájem odkazují, je téměř nemožné se k nim vyjádřit. Úřad stanovuje lhůty pro vyjádření v šibeničních termínech, ačkoliv Hospodářská komora měla na přípravu zákona více než rok,“ sdělil Václav Girsa, prezident českého komitétu ICOMOS. Organizace se obává, že budou dopady současné situace na ekonomiku zneužity jako argument k prosazení nového stavebního zákona, a to na úkor ochrany kulturních památek, a i za cenu obejití legislativních pravidel.

MMR podle něj nepochopitelně trvá na integraci památkové péče v ochranných pásmech kulturních památek do stavebních úřadů. „Památkáři tak nebudou moci závazně mluvit do stavebního ruchu v bezprostředním okolí nejvýznamnějších kulturních památek, zapsaných na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. To se týká zejména Prahy, ale nejen jí,“ uvedl Girsa.

Nový stavební zákon má výrazně zjednodušit a zrychlit stavební řízení. V současnosti je v připomínkovém řízení, kvůli koronaviru se termín jeho ukončení posunul na konec dubna.

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové je lhůta pro vypořádání připomínek k novému stavebnímu zákonu dostatečná. Reagovala tak na dnešní vyjádření ombudsmana Stanislava Křečka, že MMR postupuje ohledně návrhu nového stavebního zákona nestandardně. Ministerstvo pro místní rozvoj vypořádává připomínky ke stavebnímu zákonu průběžně posledních pět měsíců a s připomínkovými místy jsou úředníci v kontaktu. Na konci ledna prodloužilo termín o dva měsíce, poté kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru o další měsíc do konce dubna. „Dubnové poslední finální kolo vypořádání slouží zejména k tomu, aby se daly ještě dohodnout poslední detaily, na kterých nepanovala shoda, a zákon odešel do vládního legislativního procesu v co nejvíc konsensuální podobě. Už v polovině března zůstala k dořešení pouze čtvrtina připomínek,“ uvedla Dostálová.

MMR si podle ní uvědomuje, že tempo přípravy zákona je rychlé a klade na připomínková místa velké nároky zejména v dnešním nouzovém stavu. I vzhledem k budoucnosti se ale podle Dostálové ministerstvo musí pokusit dodržet původní harmonogram přípravy a schválení zákona ještě touto Sněmovnou. „Až pomine aktuální zdravotní nebezpečí a bude třeba ozdravit ekonomiku, bude stavebnictví jeden z nejdůležitějších nástrojů. Máme před sebou řadu smysluplných veřejných projektů. Dostavbu dálniční sítě, vysokorychlostní tratě, nemocnice nebo školy. Děláme všechno pro to, aby nastartování hospodářství nekomplikovaly v budoucnu přeregulované a zdlouhavé povolovací procesy a chceme o to požádat i představitele připomínkových míst,“ doplnila Dostálová.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP