Sněmovna ještě v dubnu projedná dvě poslanecké novely autorského zákona

Senátor Ivo Valenta opětovně vyzval k omezení okruhu plátců autorských poplatků. Neměli by je platit živnostníci v provozovnách, kde hudba z rádia či televize tvoří zvukovou kulisu a není reprodukována kvůli zisku. Sněmovna by toto omezení měla přijmout za týden na dubnové schůzi v rámci pomoci živnostníkům kvůli epidemii koronaviru. Senátor Valenta to uvedl v otevřeném dopise vládě i Parlamentu.

„Považuji tento způsob pomoci nejen za správný, ale také velmi urgentní. Navíc se může jednat o rychlou cestu k tomu, jak trvale ulevit živnostníkům od placení nesmyslných poplatků, které nyní budou o to více dusit jejich podnikání,“ uvedl ke svému požadavku senátor.

Obdobné omezení okruhu plátců autorských poplatků, které by se týkalo například kadeřnic, navrhoval na Valentův popud loni Senát. Sněmovna to ale před rokem odmítla. Proti se postavilo nejen ministerstvo kultury, ale také 1600 umělců prostřednictvím petice. Podle nich byl návrh v rozporu s autorským právem, s právem Evropské unie a rozhodovací praxí Soudního dvora EU. Obhájci senátního návrhu namítali, že novela neokrádá autory, ale ruší duplicitní placení autorských poplatků.

Na dubnové schůzi by mohla Sněmovna projednat dvě podobné poslanecké novely autorského zákona. Podle senátora by je poslanci měli projednat ve stavu legislativní nouze.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Pixabay

Go to TOP