Senát se opět sejde nad zákony kvůli koronaviru za týden

O moratoriu na splátky úvěrů a nájmů rozhodne Senát koncem příštího týdne, stejně jako o právu policie pokutovat ty, kdo porušují opatření proti koronaviru. Senátorům to v závěru dnešní schůze řekl předseda horní komory Miloš Vystrčil. Horní komoře podle něj zbývá projednat 15 z 18 předpisů, které tento týden schválila Sněmovna.

Schůze Senátu začne podle jejího předsedy ve čtvrtek 16. dubna 2020. Senátoři na rozdíl od poslanců nebudou protahovat své jednání do pozdní noci, ale posuzování zákonů v případě potřeby dokončí v pátek, avizoval předseda Senátu Vystrčil.

Poslanci se mají k dalším zákonům sejít 21. dubna. Senátoři by se pak k další dubnové schůzi sešli 29. a 30. dubna, uvedl předseda horní komory.

Senátoři mají příští týden rozhodnout o tom, že jednotlivci i firmy by mohli v souvislosti s epidemií koronaviru přerušit splácení úvěrů a hypoték buď na tři, nebo na šest měsíců. Senát má posoudit také omezení maximální výše úroků z dlouho nesplácených spotřebitelských úvěrů a zavedení limitu pro sankce živnostníkům za opožděné splátky úvěrů.

Rozsáhlejší debata se očekává nad zákony o odkladu nájmů. Opoziční politici kritizovali rovněž novelu, která má ČNB umožnit obchodování s cennými papíry s delší splatností a s více institucemi. Ostatní normy se týkají například cestovních kanceláří, přijímacích zkoušek na vysoké školy, zahraničních lékařů a dalších aktuálních záležitostí.

Zdroj: ČTK
Foto: AD

Go to TOP