O návrzích zákonů, které schválila vláda, budou poslanci jednat 7. dubna

Další zvláštní schůze PS PČR je svolána na úterý 7. dubna od 10 hodin. Na plánovaném programu je zatím návrh na prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii  koronaviru, jenž by jinak končil o Velikonocích. Vláda však chce prodloužit nouzový stav o dalších 30 dní, takže by platil do 11. května. Poslanci budou s největší pravděpodobností projednávat i další vládní protikrizové zákony, které schválila vláda 1. dubna, ale na jiné schůzi.

„Schůze budou dvě po sobě. Na té druhé projednáme i zákony,“ napsal předseda Sněmovny Radek Vondráček.

Moratorium na splácení úvěrů a hypoték
Návrh zákona ministerstva financí, podle něhož budou lidé a firmy moci zřejmě přerušit splácení úvěrů a hypoték, a to na tři nebo šest měsíců. Výběr délky bude na klientech. Lidé a firmy musí o odklad splátek požádat z důvodů pandemie. Přerušeno bude splácení úroků i jistiny a za přerušení si banky nebudou účtovat poplatky. Splátky bude možné odložit u spotřebitelských i podnikatelských úvěrů včetně hypoték, které byly sjednány a čerpány před 26. březnem.

Změny při kontaktu nezaměstnaných s úřady práce
Podle návrhu změn zákona s pravidly zaměstnanosti by se lidé do evidence nezaměstnaných na úřadech práce už nemuseli hlásit osobně. Žádosti by mohli doručovat poštou i elektronicky. Za překonaný požadavek resort pak označil to, že by se o zprostředkování zaměstnání mělo žádat v místě trvalého bydliště. Za bydliště by se mělo považovat místo, kde člověk žije. Zmírnit by se mohly i některé povinnosti nezaměstnaných a firem k získání příspěvků na zaměstnávání postižených.

Omezení výpovědi z bytů kvůli dlužnému nájemnému
Vláda schválila návrh zákona, podle kterého nesmí nájemník dostat výpověď z bytu, pokud není kvůli epidemii koronaviru schopen platit nájemné. Dluh z nájemného bude moct splatit do konce května 2021. Návrh zákona ministerstvo zveřejnilo ve vládní knihovně.

Vyšší schodek veřejných financí
Vláda v rámci novely zákona o rozpočtové odpovědnosti zvýšila pro příští rok strukturální deficit na čtyři procenta hrubého domácího produktu (HDP). To je deficit veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu. Cílem je umožnit práce na přípravě státního rozpočtu na příští rok.

Pokutování přestupků
Za porušení opatření zavedených vládou a ministerstvem zdravotnictví kvůli šíření koronaviru by mohli policisté ukládat lidem na místě pokuty až 10 000 korun, například za porušení zákazu pohybu či za nezakrývání dýchacích cest mimo domov.


Na schůzi k zákonům by se mohly dostat i další předlohy, které vláda schválila 31. března. Jde mimo jiné o státní výplatu 25.000 korun drobným podnikatelům a dalším osobám samostatně výdělečně činným postiženým koronavirovou krizí a poslanci by mohli měnit také třeba balíček opatření ministerstva spravedlnosti. Obsahuje odklad podávání insolvenčních návrhů, zastavování dlouhodobě bezvýsledných exekucí a změkčení podmínek oddlužení.

Ministerstva žádají o projednání zákonů ve stavu legislativní nouze, takže by se mohly schvalovat ve Sněmovně a Senátu zrychleně hned při prvním projednávání.

Zdroj: ČTK
Foto: PS PČR

 

 

Go to TOP