Advokát se kvůli vyhlášení nouzového stavu obrátil i na Ústavní soud

Advokát Mgr. David Zahumenský se kvůli vyhlášení nouzového stavu obrátil s ústavní stížností na Ústavní soud. Jeho manželka Mgr. Vendula Záhumenská Ph.D., zastoupená právě svým manželem, podala už dříve kvůli způsobu vyhlášení nouzového stavu také správní žalobu k Městskému soudu v Praze.

Ústavní stížnost je založená na tom, že vyhlášení nouzového stavu bylo v rozporu s ústavním pořádkem a nerespektuje požadavky na ochranu základních lidských práv. Ústavní soud se má vyjádřit k tomu, zda je možné tolerovat exekutivě, aby si bez jakéhokoli omezení uzurpovala prakticky veškerou moc nad občany, aniž by musela svoje kroky řádně odůvodňovat a nést za ně odpovědnost.

Ústavní soud zatím obdržel nejméně tři podněty související s vyhlášením nouzového stavu a dalšími vládními opatřeními kvůli šíření nového typu koronaviru. Kdy o návrzích rozhodne, nelze zatím předjímat.
„I když Ústavní soud rozumí vážnosti situace, věci, ve kterých rozhoduje plénum Ústavního soudu, trvají v průměru rok, a nelze tedy spekulovat o termínech dva dny po podání návrhu,“ řekla mluvčí ÚS JUDr. Miroslava Sedláčková.
Další stížnost zaznamenaná v přehledu plenárních věcí se týká vládního usnesení z 23. března, které omezilo konání zasedání zastupitelstev, jiná se podle stručné anotace zaměřuje na omezení pohybu. Podrobnosti k obsahu jednotlivých podnětů Ústavní soud nezveřejňuje, stejně jako jména jejich pisatelů.
Všemi návrhy by se mělo zabývat plénum, tedy sbor všech 15 ústavních soudců. Je ale otázkou, v jakém režimu se bude plénum v příštích týdnech scházet.

Zdroj: ČTK
Foto: AD

Go to TOP