Cílem novely zákona o ČNB není vstoupit na primární trh se státními dluhopisy

Cílem novely zákona o České národní bance, kterou v pondělí 23. března 2020 schválila vláda a Sněmovna ji odmítla projednat ve zrychleném čtení, nikdy nebylo, aby ČNB mohla vstoupit na primární trh státních dluhopisů. Centrální banka jej vnímá jako stabilní.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok uvedl, že návrh novely je v legislativním procesu už pět let. „Je to typická změna, která je připravena pro krizové situace. Doufali jsme, že ji prosadíme v dobách hojnosti, ale v těch nechce nikdo slyšet, že může být také zle. Chceme opatřením mít jistotu, že trh bude funkční v každé situaci,“ uvedl. Dále řekl, že to, co požaduje ČNB, mají centrální banky vyspělých zemí mezi svými nástroji už léta. „A náš návrh je jen kopií nástrojů, které má Evropská centrální banka,“ dodal.

V současnosti může ČNB obchodovat pouze s nástroji se splatností do jednoho roku, a to pouze s bankami nebo spořitelními a úvěrními družstvy. Navržená novela zákona o ČNB toto omezení ruší, centrální banka by po jejím schválení mohla obchodovat s cennými papíry s delší splatností a také s více subjekty, tedy například s pojišťovnami, penzijními společnostmi nebo dalšími investory, kteří jsou běžnými držiteli státních dluhopisů.

Podle guvernéra Jiřího Rusnoka nejde o to, že by ČNB chtěla nakupovat dluhopisy přímo od státu, ČNB to podle něj ani nesmí. „Na tzv. sekundárním trhu můžeme kupovat už dnes, ale pouze od bank a spořitelních družstev, a jenom cenné papíry se splatností do jednoho roku. Je evidentní, že pro prosazování finanční a cenové stability se může ukázat jako nutné vstoupit v nějaké krizové situaci na trh a kupovat veškeré státní dluhopisy nebo i ty s dlouhou splatností a také mít možnost kupovat dluhopisy ne přes zprostředkovatele, kterými jsou banky, ale třeba od pojišťoven, penzijních fondů, investičních společností,“ uvedl guvernér.

Zdroj: ČTK

Foto: ČNB

Go to TOP