Ministryně financí dnes obhajovala změnu právního základu pro restrikce

Vláda změnila právní základ pro vydávání restriktivních opatření. Od okamžiku vyhlášení nouzového stavu rozhodovala vláda o konkrétních opatřeních postupem podle krizového zákona, změna přišla 24. března 2020, odkdy jsou vydávána na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Ministryně financí Alena Schillerová tento krok vlády dnes obhajovala s tím, že podle zákona o ochraně zdraví je možné vydávat opatření i po skončení nouzového stavu, který v České republice platí od 12. března na dobu 30 dnů.

Odmítla také právní výklad, podle něhož by fyzické i právnické osoby zasažené opatřeními vydanými podle krizového zákona (tedy do 24. března 2020) měly nárok na odškodné za ušlý zisk. Část právníků i opozice vládu za změnu právního základu kritizovala, podle nich se tím vláda chce vyvléct z odpovědnosti za úhradu škod.

Podle části právníků mají osoby na základě krizového zákona nárok na náhradu škody, která jim vznikla v důsledku opatření, která stát přijal. Zákon o krizovém řízení uvádí, že „stát je povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními a cvičeními prováděnými podle tohoto zákona“. Ztráty nemusí nahradit v případě, že se prokáže, že si je poškozený způsobil sám. Advokátní deník přinesl již v pondělí exkluzivní výklad od docenta Melzera, který si můžete přečíst ZDE. Podrobnou analýzu po změně pak naleznete v článku doktorky Hořinové ZDE.

Alena Schillerová dnes zopakovala své středeční tvrzení, že podle jejího právního názoru se náhrady týkají pouze zabaveného majetku nebo nařízení práce, nikoli ušlého zisku. „Náhrada škody za ušlý zisk v době, kdy byl (podnik) na nějakém ekonomickém výkonu, s tím se nedá počítat, protože by to byly biliony a ohrozilo by to fungování státu,“ řekla ministryně. Podle ní jsou dostatečnou kompenzací pro podnikatele a živnostníky jiná opatření, která vláda přijala, jako jsou odklad plateb daní, dočasné odpuštění odvodů nebo bezúročné úvěry.

Vysvětlení ze strany ministryně kritizuje opozice a dnes věc řešila na jednání s premiérem Andrejem Babišem. Podle opozičních stran vláda živnostníky podrazila a snaží se vyhnout tomu, aby jim musela vyplatit kompenzace.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP