Sněmovna schválila pozastavení EET na dobu nouze a tři měsíce

Elektronická evidence tržeb se pozastaví na dobu vyhlášeného stavu nouze a následující tři měsíce. Žádný podnikatel tak nebude muset evidovat své tržby a úřady tuto povinnost nebudou kontrolovat. Vládní návrh dne 24. března 2020 ve stavu legislativní nouze schválila Sněmovna. Tento krok souvisí s vládními opatřeními proti šíření nového typu koronaviru. Zákon musí ještě schválit Senát.

Sněmovna předlohu přijala v podobě, v jaké ji předložila vláda. Poslanci neschválili ani jeden pozměňovací návrh. Pro zákon hlasovalo 96 z 98 přítomných poslanců.

Vláda uvádí, že s ohledem na opatření související s bojem proti koronaviru nelze zcela zajistit, že všichni podnikatelé spadající pod EET budou mít dostatečnou podporu, ať již technickou, nebo administrativní. Důvodem je snaha o minimalizaci fyzických návštěv finančních úřadů, což je nezbytné pro plnění jejich evidenčních povinností.

Ministerstvu financí jde o to, aby omezilo návštěvy finančních úřadů poplatníky, kteří si tam kvůli třetí a čtvrté fázi EET musí dojít vyzvednout účtenky nebo autentizační údaje, popsala před poslanci ministryně financí Alena Schillerová. Upozornila, že navíc nastává doba, kdy většina poplatníků z první i druhé fáze musí vyměnit své dosavadní certifikáty a získat nové autentizace. Ministerstvo proto chce, aby si pro ně nemuseli chodit.

Ministerstvo financí již dříve plánovalo odložit start třetí a čtvrté fáze EET plánovaný na 1. květen. Úředníci by nekontrolovali její dodržování. To byl ale podle ministerstva krok, který vycházel z aktuální situace a jeho cílem bylo omezit návštěvy finančních úřadů. Ministerstvo však dospělo k závěru, že s ohledem na další vývoj situace, například uzavření nebo omezení provozu části provozoven, by mohly vzniknout potíže i těm podnikatelům, kteří pod EET spadají už nyní.

Od května se měla evidence rozšířit na všechna zbývající odvětví ekonomiky. Vztahovala by se hlavně na řemeslníky, ale i taxikáře, advokáty nebo lékaře. Několik opozičních stran předložilo ve Sněmovně návrh, aby se úplné rozšíření EET odložilo až na 1. leden příštího roku. Opozice dlouhodobě EET kritizuje a snaží se ji zrušit.

Zdroj: ČTK

Foto: Pixabay

Go to TOP