Koronavir se zatím nepotvrdil u žádného vězně, VS přijala opatření i pro advokáty

Nákaza koronavirem se zatím nepotvrdila u žádného českého vězně. Pokud do vězení či vazby nastoupí lidé s příznaky nákazy, dozorci je okamžitě odešlou na infekční oddělení brněnské vězeňské nemocnice. Zatím tam putovali čtyři vězni, virus se neprokázal ani u jednoho z nich. Negativní test měl i odsouzený, kterého nechal vězeňský lékař převézt do civilní nemocnice. Uvedla to mluvčí Vězeňské služby (VS) Petra Kučerová.

„Pokud by se u vězně objevily symptomy koronaviru, okamžitě by šel do izolace. Do určité kapacity umíme odsouzené izolovat přímo ve věznicích. Další postup pak řešíme s příslušnou hygienickou stanicí,“ uvedla mluvčí. Podle ní je na lékaři, aby vyhodnotil, zda izolace ve věznici postačí, či zda je vězně zapotřebí převést do civilního nemocničního zařízení.

Vedle přijatých preventivních opatření, mezi nimiž je měření teploty všem příchozím do věznic, tedy i advokátům, se VS připravuje i na scénář, že by se virus za mřížemi rozšířil. Mluvčí uvedla, že generální ředitelství sboru má různé alternativy řešení, v tuto chvíli je ale nechce z bezpečnostních důvodů prozrazovat.

Kvůli riziku nákazy vláda už dříve zakázala vězňům návštěvy rodinných příslušníků, na které mají za běžného režimu nárok ze zákona. Podle Kučerové je i po tomto nařízení situace ve věznicích klidná.

VS se zaměřuje i na to, aby se virem nenakazili její dozorci a zaměstnanci a poté ho do věznic neroznesli. Dozorci mají k dispozici roušky, případně je dostanou a vězeňská služba je rozdá i vězňům. Ředitel sboru Petr Dohnal navíc rozeslal dopis předsedům soudů, v němž je žádá, aby kvůli „extrémní možnosti přenosu infekčních onemocnění v tomto prostředí“ vybavili rouškami i soudce a další zaměstnance.

Vězni nedostatkové roušky také sami vyrábějí, přičemž do tohoto projektu se po pardubické mužské věznici zapojila i ženská věznice ve Světlé nad Sázavou.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP