Část pražských soudů plošně ruší jednání, v některých se měří teplota

Některé pražské soudy kvůli nouzovému stavu plošně zrušily veškerá jednání naplánovaná na následující týdny, jiné nechaly rušení na uvážení jednotlivých soudců. Vrchní soud zakázal účast veřejnosti na jednáních. V souladu s nařízením vlády z 18. března 2020 platí i v soudních budovách povinnost nosit roušky či obdobné ochranné pomůcky, a to jak pro návštěvníky, tak i pro zaměstnance.

K plošnému zrušení jednání nařízených do konce března přistoupil například Obvodní soud pro Prahu 2. Opatření se týká ústních jednání občanskoprávního úseku i hlavních líčení a veřejných zasedání v trestních věcech. Výjimku tvoří předem naplánovaná vyhlašování občanskoprávních rozhodnutí a vazební zasedání. Veškerá hlavní líčení a veřejná zasedání zrušil i Obvodní soud pro Prahu 7, a to až do 10. dubna. Odročil je naneurčito.

Další soudy sídlící v hlavním městě zatím k tomuto kroku nepřistoupily. „Rušení jednání jsme nechali na uvážení soudců. Výsledek je ale v podstatě stejný, jako bychom rušili plošně: jednání se konají jen v řádu jednotek,“ popsala mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Dodala, že každý zaměstnanec soudu má nyní povinnost nosit roušku či improvizovanou pomůcku na zakrytí úst a nosu, a to i v neveřejných prostorách objektů. Zaměstnanci si roušky opatřují svépomocí.

Nošení roušek nakázal odedneška soudcům, zaměstnancům i všem dalším lidem vstupujícím do budovy i předseda Vrchního soudu v Praze. „Z vlastní zkušenosti mohu říct, že řada zaměstnanců včetně soudců ochranné pomůcky používala i uvnitř budovy před účinností tohoto pokynu,“ sdělila mluvčí soudu Simona Heranová.

Vrchní soud také od dnešního dne zpřísnil dříve přijatá ochranná opatření v tom smyslu, že do budovy už se nedostane nikdo s teplotou přes 37,2 stupně. Veřejnost nesmí na jednání, předseda konkrétního senátu může povolit výjimku například pro novináře. Zdejší justiční stráž, pracovnice podatelny a kuchařky mají k dispozici respirátory.

Povinnost nosit roušky po celou dobu pohybu po soudu zdůraznil na svém webu také Krajský soud v Praze. Okresní soud Praha-východ výslovně uvedl, že opatření platí bez výjimky i pro státní zástupce a obhájce. Tento soud také nově zkrátil svou pracovní dobu pouze na dopoledne.

Předsedové soudů se snaží svým podřízeným roušky opatřit, zatím ale většinou marně. Správa soudu je pro zaměstnance průběžně shání, leč zatím bezúspěšně, uvedl k situaci předseda Obvodního soudu pro Prahu 3 Radek Mařík. Tamní zaměstnanci si tak podobně jako jejich kolegové z jiných soudů museli roušky opatřit sami.

Zdroj: ČTK
Foto: justice.cz

Go to TOP