Dvě miliardy z evropských fondů by měly jít na pomoc podnikatelům

Stát začíná po dohodě s Evropskou komisí přesouvat peníze z evropských strukturálních fondů na Českomoravskou záruční a rozvojovou banku (ČMZRB) na pomoc podnikatelům kvůli koronaviru. Jedná se řádově o dvou miliardách korun. Uvedl to ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček.

„V tuhle chvíli jednáme řádově o dvou miliardách korun, které bychom záručním mechanismem okamžitě pustili do režimu půjček přes komerční banky, čímž bychom okamžitě získali řádově desetinásobek zdrojů pro podnikatele na úvěrové bázi,“ řekl Havlíček.

Mimo to vláda už v 9. 3. 2020 například schválila bezúročné půjčky, na které vyčlenila 600 milionů korun. O částku od půl milionu do 15 milionů korun budou moci podnikatelé požádat přes ČMZRB. Schválený speciální program COVID mimo jiné počítá s ročním odkladem splátek a splatností dva roky. Podniky by měly dostávat nejvýše zhruba 90 procent újmy, kterou vyčíslí. Malé a střední podniky by z úvěru mohly financovat drobný majetek či zásoby, firmy starší tří let například i mzdy nebo pohledávky. Předběžnou výzvu s bližšími informacemi k Úvěru COVID zveřejnila ČMZRB ZDE.

Pro menší živnostníky, kteří nechtějí čerpat až tak velké peníze, začala vláda připravovat program opět ve spolupráci s ČMZRB. Podle Havlíčka spočívá v tom, že by banka většinu úvěrů zadotovala. Podnikatel by tak podle ministra například z úvěru 10.000 korun vracel jen 500 korun a zbytek by za něj splatila ČMZRB. „Včera jsme o tom jednali s bankéři, jsou na to připraveni. Ta dotace spočívá v tom, že by (podnikatelé) nemuseli vracet celou částku a že by ČMZRB zadotovala jistinu,“ řekl Havlíček.

 

Zdroj: ČTK

Go to TOP