Řekněte to dál, že obětem domácího násilí pomáhá mobilní aplikace

Mobilní aplikace Bright Sky CZ pro včasné odhalení domácího násilí začala v Česku pomáhat už prvním stovkám uživatelů. Nadace Vodafone, která ji uvedla do života, u příležitosti Mezinárodního dne žen 8. března 2020 odstartovala v souvislosti s ní osvětovou kampaň „Řekni to dál“, která upozorňuje na to, že domácí násilí mohou zažívat i naši blízcí, aniž to tušíme.


Mobilní aplikace Bright Sky CZ je od ledna ke stažení zdarma pro všechny telefony se systémem AndroidiOS. Používají ji policisté a specializované terapeutické poradny či intervenční centra, ale doporučit ji může ženám kdokoliv, třeba kadeřník, kosmetička, ale i advokát nebo advokátka.


„Jde o jednoduchý digitální nástroj v podobě mobilní aplikace, který v nesnadné životní situaci dokáže pomoci víc než slova útěchy,“
říká Adriana Dergam, místopředsedkyně správní rady Nadace Vodafone.


V den Mezinárodního dne žen startuje Nadace Vodafone kampaň „Řekni to dál“ na podporu aplikace Bright Sky, která má upozornit především na fakt, že pomoc vyhledá asi jen 10 procent obětí. Cílem kampaně je rozšířit povědomí o tom, co všechno je už násilí a že je normální nabídnout pomoc. To, že stopy násilí u našich blízkých nevidíme, neznamená, že se nestalo.


 

Aplikaci Bright Sky CZ vnímáme především jako pomocný nástroj pro oběti domácího násilí, kdy za pomoci této aplikace může každý uživatel vyhodnotit, zda je či není obětí domácího násilí, jednoduchým způsobem zaznamenat a uchovat některé důkazy a snadno vyhledat kontakty na pomáhající organizace. V některých případech může oběti i pomoci v rozhodnutí kontaktovat policii,“ říká Jindřiška Cestrová, kapitánka z Krajského ředitelství Policie Středočeského kraje.

Aplikace vychází z britské předlohy, která byla upravena podle českého právního a skutkového prostředí. Na vývoji se podílel dvacetičlenný tým ze třech zemí složený v Česku ze zástupců Nadace Vodafone, organizace ROSA – Centrum pro ženy, z. s., Ministerstva vnitra ČR a Policie ČR. V aplikaci lze najít i 15 příběhů inspirovaných skutečnými případy, které ukazují příklady stalkingu, obtěžování a sexuálního násilí.


Zdroj: TZ Vodafone

Go to TOP