Cenu za lidská práva získal vězněný tádžický obhájce Jorov

Cenu organizace Člověk v tísni za ochranu lidských práv dostal vězněný tádžický právník Buzurgmehr Jorov (na snímku), který byl ve své zemi odsouzen na 28 let kvůli obhajobě pronásledovaných členů opozice. Ocenění za něj v Praze dne 5. března 2020 převzal jeho bratr Džamšed, který žije v polském exilu. Předání se zúčastnil i ukrajinský filmový režisér Oleh Sencov, který strávil léta v ruském vězení kvůli nesouhlasu s ruskou okupací Krymu.

„Oběti, které jsme přinesli pro demokracii a právní stát, nejsou zapomenuty. Vaše podpora, porozumění a uznání mi dodávají sílu a jistotu, že spravedlnost přece zvítězí. Ničeho nelituji. Vše, co jsem dělal, dělal jsem pro spravedlnost a zákon,“ citoval Džamšed Jorov poděkování od svého bratra. Ocenění se podle něj týká všech, kdo nadále bojují o vytvoření spravedlivé společnosti v Tádžikistánu.

Džamšed o svém bratrovi říká, že je také velmi zásadový. Nebál se zastupovat politicky pronásledované, které se jiní obhajovat neodvážili. A informoval rovněž o mučení, kterého se na jeho zatčeném klientovi dopouštěli.

Buzurgmehr Jorov byl iniciátorem zřízení nezávislé advokátní komory v Tádžikistánu. Obhajoval ty, jejichž zájmy byly ve střetu s plány tádžické vládnoucí elity. V roce 2015 se jako jeden z mála rozhodl obhajovat 13 členů opoziční Strany islámské obrody. Když vláda označila stranu za teroristickou organizaci, byl Jorov zadržen a obviněn z „vzbuzování národního, rasového, místního nebo náboženského nepřátelství a extremismu“.

O udělení ceny Homo Homini za odhodlání hájit základní lidská práva a zajistit spravedlivé soudní řízení pro všechny občany Tádžikistánu Buzurgmehr Jorov ví. „Vnímám to jako morální podporu pro Buzurgmehra, ale i pro nás opozičníky. Víme tak, že jsou organizace, státy, lidé, kteří se o situaci nespravedlivě odsouzených a obhájců lidských práv v Tádžikistánu zajímají,“ dodal Džamšed Jorov.

Cenu Homo Homini uděluje Člověk v tísni od 90. let osobnostem a skupinám, které se významně zasloužily o ochranu lidských práv, demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů. Cena má podobu bloku z křišťálu, který symbolizuje rovnováhu, čistotu a spravedlnost. Mezi laureáty z nedávných let patří i další právník, azerbájdžánský Intigam Alijev.

Zdroj: ČTK
Foto: Člověk v tísni

 

 

 

 

 

Go to TOP