Sněmovna zachovala nulovou toleranci k alkoholu u cyklistů

Pro cyklisty bude i nadále platit nulová tolerance k alkoholu. Sněmovna dne 4. března 2020 odmítla pozměňovací návrh Senátu, který by jim umožnil jezdit s nejvýše 0,5 promile alkoholu v krvi na cyklostezkách, místních a účelových komunikacích. Senátoři chtěli návrh vložit do novely zákona o silničním provozu, která má hlavně liberalizovat pravidla taxislužby ve prospěch alternativních služeb. Sněmovna ji stvrdila v původně přijatém znění. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Senátní návrh rozpoutal mezi poslanci spory. Vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček návrh Senátu na toleranci alkoholu u cyklistů odmítl. Podle něj by mohlo jít o takzvaný přílepek, tedy nesouvisející změnu zákona, a mohl by být i protiústavní. Ministerstvo s ním podle Havlíčka nesouhlasí, protože by přinesl velmi negativní dopady na bezpečnost silničního provozu. Navrhovaný limit půl promile alkoholu je nepřijatelný, uvedl Havlíček. S tím, že jde o přílepek, však nesouhlasil například Mikuláš Ferjenčík. Miroslav Kalousek řekl, že cyklista s půl promile alkoholu v krvi na rozdíl od řidiče motorového vozidla svému okolí nebezpečný není. Podle Petra Pávka je zavedení nulové hranice alkoholu nástrojem totalitních režimů; hranice je podle něj nevymahatelná a neuskutečnitelná.

Obdobný senátní návrh, který prolamoval nulovou toleranci u cyklistů Sněmovna neschválila už loni v září. Neprosadila tehdy novelu, která povolovala alkohol u vodáků a do níž chtěl Senát přidat i toleranci u cyklistů.

Zdroj: ČTK

Foto: Pixabay

Go to TOP