Sněmovna možná zmírní zákaz dvojí kvality potravin

Vládní návrh novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích, který má zavést zákaz dvojí kvality potravin a současně pokuty za jeho porušení, míří po dnešku ve Sněmovně k závěrečnému schvalování. Sněmovna možná na návrh zemědělského výboru zákaz zmírní. Výbor doporučuje, aby se zákaz týkal pouze podstatně odlišného složení potravin. Výbor pro zdravotnictví doporučil novelu schválit beze změny. Dvě desítky poslanců z různých stran chtějí v zákoně stanovit závazný podíl potravin původem z České republiky na tuzemském trhu.

Ministr zemědělství Miroslav Toman v reakci na kritiku některých poslanců odmítl, že je zákon namířen proti malým vesnickým prodejcům. „Dvojí kvalita se týká primárně nadnárodních firem,“ řekl. Uvedl, že Potravinářská inspekce bude postupovat podle analýzy rizik a že žádné nebezpečí u malých prodejen nehrozí. Podle něho se to bude týkat hlavně velkých řetězců.

Že zákon činí odpovědnými hlavně prodejce, kritizoval bývalý ministr zemědělství a poslanec Petr Bendl. Postrádá to podle něho logiku. Předložil proto návrh, aby se odpovědnost přesunula na výrobce nebo na výrobce a prodejce privátních značek. Obdobný návrh předložil i Radek Holomčík. Odpovědnost za kvalitu a bezpečnost potravinářského výrobku chce přesunout na jeho výrobce nebo dovozce na unijní trh. Ministr Miroslav Toman však s odvoláním na evropské nařízení uvedl, že v případě kontroly dvojí kvality potravin není možné omezit odpovědnost pouze na některé články obchodního řetězce.

Návrh novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích dále zmírňuje přísnost definice české potraviny. „Dosavadní znění nezohledňovalo fakt, že některé složky nelze z objektivních důvodů na území České republiky získat. Přesto výroba z těchto složek je v ČR tradiční a rozšířená. Týká se to zejména čokoládových bonbonů a čokolády, čaje, kávy, kávoviny nebo rýžových extrudovaných a pufovaných výrobků,“ uvádí důvodová zpráva k návrhu. U masa naopak vládní návrh zpřísňuje možnost označování nezpracovaných potravin ze zvířat za české jen na případy, kdy je poražené zvíře narozené a odchované v tuzemsku.

Sněmovna by mohla novelu zákona schvalovat na konci března.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP