Ke změnám v ošetřovatelském volnu je vláda neutrální

Zmírnění podmínek nároku na ošetřovatelské volno vláda před zákonodárci nepodpoří, ale ani neodmítne. Na neutrálním postoji se shodla dnes, tj. 27. ledna 2020. Novela zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, se týká i změn v otcovské dovolené a v ošetřovném.

Proti navrhovaným změnám podle ČSSD se postavilo v připomínkovém řízení Ministerstvo financí ČR pod vedením Aleny Schillerové, které upozornilo na jejich výrazné dopady na státní rozpočet, a to i letošní. Novelu zákona o nemocenském pojištění naopak podpořilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Doporučilo ale posunout její účinnost, kterou předkladatelé navrhli na letošní červenec.

Ošetřovatelské volno

Ošetřovatelské volno na péči o příbuzné zavedl zákon od poloviny předloňského roku. Může trvat až 90 dnů, členové rodiny se na něm mohou střídat. Z nemocenského pojištění dostávají 60 procent základu svého příjmu. Nyní si mohou o volno požádat lidé s nemocenským pojištěním na péči o člověka, který strávil aspoň týden v nemocnici. Sociální demokraté chtějí tuto dobu zkrátit na čtyři dny. Podmínka hospitalizace by se navíc neuplatňovala v případě péče o lidi v konečném stadiu nevyléčitelné nemoci.

Nynější sedmidenní doba je podle autorů předlohy neúměrně dlouhá. Nové léčebné metody umožňují potřebnou dobu hospitalizace zkracovat a její průměrná doba klesá, napsali v důvodové zprávě.

Otcovská dovolená

U otcovské dovolené novela zákona o nemocenském pojištění prodlužuje šestitýdenní období po narození dítěte, v němž mohou čerství otcové dávku čerpat, o dobu hospitalizace novorozence. Pomohlo by to podle předkladatelů naplnit účel tohoto volna, k nimž patří možnost otce podílet se na péči o dítě a na chodu domácnosti. Česká republika zavedla otcovskou dovolenou předloni v únoru. Otcové si mohou po narození potomka v šestinedělí vybrat sedm dní, pokud odvádějí nemocenské pojištění. Z něj pak dostávají 70 procent základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské dovolené.

V případě ošetřovného předloha rozšiřuje okruh pečujících lidí, u nichž se nevyžaduje soužití s ošetřovaným příbuzným v jedné domácnosti. Předkladatelé tak reagují podle důvodové zprávy na slábnoucí mezigenerační soužití.

 

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP