Do Sněmovny míří dva zákony o zálohovém výživném

Do Sněmovny pošle vláda v souvislosti se zálohovým výživným dva zákony. Jeden o zálohovaném výživném, druhý se pak týká zlepšení jeho vymáhání z dílny MPSV. Druhý předpis má posílit především sankce pro neplatiče. Shodla se na tom 14. ledna 2020 vládní koalice.

Zálohované výživné bude stát vyplácet nanejvýš dva roky, a to rodičům, jimž partner neposlal celé soudem stanovené výživné po čtyři měsíce. Podmínkou bude také podané trestní oznámení na neplacení výživného a návrh na exekuci.

Stát by měl vyplácet celou částku přiznanou soudem, maximálně však dostane rodič, kterému partner dluží, 3000 korun měsíčně. Novinářům to oznámila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Žádosti o vyplácení zálohovaného výživného budou podle ministryně zpracovávat úřady práce. Na vyřízení budou mít měsíc. Po roce vyplácení dávky stát situaci přezkoumá.

Ministryně Jana Maláčová také zdůraznila, že před jednáním návrh, který už několikrát koaliční partneři probírali, celý přepracovala. Podle původního návrhu by stát dětem neplatičů posílal soudem stanovené alimenty, nejvýš by jim ale poskytoval 15 až 25 procent průměrné mzdy měsíčně podle jejich věku. Na novou sociální dávku by dosáhly děti z domácností s příjmem pod průměrnou mzdou, které nedostaly výživné za dva měsíce. Nová verze návrhu ale počítá jen s maximální výší 3000 korun, což má omezit administrativu spojenou s vyplácením dávky.

Systém zálohového výživného přijde státní rozpočet přibližně na 434 milionů korun ročně, uvedl premiér Andrej Babiš.

 

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP