Varujme děti před neodpovědným chováním, i když se to populistům nelíbí

Petr Kolman

Nalijme si hned na úvod čistého moravského vína, advokáti (stejně jako třeba pracovníci finančních úřadů, policisté nebo celníci) prostě nepatří ve společnosti zrovna k oblíbeným. Podobně tak i Česká advokátní komora sdružující více než 13 tisíc advokátů a stovky advokátních koncipientů, netrhá zrovna celospolečenské žebříčky hitparád v popularitě.

Dříve byla Komora kritizována, že se prý málo věnuje osvětě přístupné široké veřejnosti. Že sice vydává odborná periodika, ale prý nesrozumitelná širšímu publiku a zejména mládeži. Proto se rozhodla spustit projekt Advokáti do škol a mj. vydat komiksy varující mládež před nezodpovědným chováním. Komiks s názvem Jak Katku dostal dětský dluh odlehčenou formou popisuje, jak se může mladá dívka dostat do exekuce. Po odborné a pedagogické stránce mu v principu nemožno nic vytknout.

Nicméně zmíněný edukativní komiks se setkal s ostrou kritikou. Kupříkladu populární senátor Václav Láska ho veřejně kriticky ohodnotil mj. jako neseriózní a hloupý. S další kritikou přispěchala např. organizace Člověk v tísni a další tzv. neziskové subjekty.

Za dluhy dětí prý můžou většinou rodiče, a ne děti samotné, tvrdí kritici komiksu. A samozřejmě za ně mohou, jak jinak: špatná legislativa, právníci a politici.

I komiks čtěme bedlivě a bez předsudků

Kdo si však předmětný komiks skutečně důkladně nejen prohlédl, ale i s porozuměním pročetl, tak musí plamennou mravokárnou kritiku v zásadě odmítnout.

„ČAKomiks“ přece nijak netvrdí, že by za všechny dluhy mohli mladiství (ostatně zde již proběhly a chystají se další novelizace chránící „dětské dlužníky“, aby nespravedlivě netrpěli za své nepořádné či zlé rodiče), avšak advokátský komiks humorným stylem varuje před tím, aby děti nejezdily v MHD načerno, nezapomínaly vracet knihy do knihoven a následně nevyhazovaly pokuty či aby neničily záměrně vandalsky cizí majetek. Protože to budou muset v budoucnu zaplatit. A právo není tak bezzubé, jak jim často „nakukávají“ starší kamarádi.

To je zkrátka život, a proto je dozajista dobré děti a mládež přiměřeně informovat, že jsou za své činy adekvátně právně odpovědné. Jednoduše, že nežijí v počítačové hře či filmu, kde je vše bez následků dovoleno, ale pakliže někomu např. posprejují zeď domu, tak opravu budou muset holt zaplatit. To mi přijde fair-play. Ostatně ani panu senátorovi Láskovi by se pravděpodobně nelíbilo, kdyby mu patnáctiletý vandal poničil fasádu domu či jeho milované auto a pak mu řekl „sorry strejdo, nic ti nedám, jdi do…..!“

Na komiksu mj. oceňuji, že delikventem je zde mladá žena – Katka, že ČAK boří předsudečné stereotypy, že deliktně jednají pouze a jen muži a kluci. Dočkají se advokáti pochvaly alespoň od protagonistů a protagonistek z oboru gender studies, tedy za to, že jdou proti proudu a parciálně boří pohlavní stereotypy?

 

Autor JUDr. Petr Kolman Ph.D., je právní pedagog na VŠ Ambis Praha-Brno.

Go to TOP