Rodná čísla budou do občanských průkazů zapisována ještě dva roky

Podle platného zákona se rodná čísla, z nichž lze určit věk a pohlaví, neměla objevovat v dokladech vydávaných už od příštího roku. Podle vlády se na to úřady nestihly připravit. Dvouletý odklad 17. prosince 2019 opětovně schválila Sněmovna v návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 424/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech a také zákon č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů.

Rodná čísla podle novely zákona o základních registrech, kterou nyní dostane k podpisu prezident, nebudou do občanských průkazů zapisována od roku 2022. Vláda původně navrhovala dokonce tříletý odklad. Kritici ale poukazovali na to, že zrušení rodného čísla v občanských průkazech k počátku roku 2020 bylo schváleno už před deseti lety a ministerstva měla dost času se na tuto praxi připravit.

Vláda zdůvodnila odklad tím, že úřady ještě nejsou připraveny na nahrazení rodného čísla v dokladech jiným číslem, z něhož by nebylo možné určit věk a pohlaví. Ukončení zápisu rodných čísel by podle materiálu způsobilo potíže mnoha úřadům i Ministerstvu vnitra ČR. Toto ministerstvo si vyžádalo delší čas na to, aby připravilo způsob, jak nahradit tento údaj v osobních dokladech jinými identifikátory. O tématu jsme v Advokátním deníku již informovali  zde.

 

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP