Dopisy na podporu nespravedlivě vězněných ke Dni lidských práv

Desítky lidí přicházely o uplynulém víkendu v Praze psát dopisy na podporu nespravedlivě vězněných a pronásledovaných. Maraton psaní organizovala Amnesty International ve Skautském institutu. Letos je akce věnována šesti studentům a aktivistům do 26 let, kterým jsou upírána jejich práva. Příchozí se na místě mohli seznámit s příběhy každého z nich a vybrat si toho, koho podpoří. Podle vzoru pak ručně psali dopis adresovaný představiteli vždy dané země, která mladým lidem jejich práva upírá.

Do boje s bezprávím se ale mohou lidé prostřednictvím psaní dopisů zapojit kdekoli, nejen ve Skautském institutu. „Někdo chce psát sám doma, někdo zorganizuje dopisový maraton třeba pro 100 lidí, iniciativě se meze nekladou. Cílem je napsat co nejvíc dopisů,“ uvedla mluvčí AI Martina Pařízková. Loni jich lidé podle ní napsali 16 000 na téměř 300 místech a následně byly dopisy odeslány úřadům nebo přímo vězněným či pronásledovaným lidem a jejich blízkým.

Akce je součástí celosvětové kampaně ke Dni lidských práv, který připadá na 10. prosince. Nespravedlivě stíhané a pronásledované mohou letos podpořit dopisem i poslanci přímo ve Sněmovně, kde bude podpisové místo.

Den lidských práv byl vyhlášen jako připomínka přijetí Všeobecné Deklarace lidských práv Valným shromážděním OSN 10. prosince 1948. Deklarace se stala základem pro vypracování dalších lidskoprávních dokumentů a dodnes je všeobecně uznávanou normou mezinárodního práva.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP