Ombudsmanka Anna Šabatová podpořila zákaz fyzických trestů dětí

Česko by mělo zvážit zákaz fyzických trestů u dětí. Na konferenci k 30. výročí přijetí Úmluvy o právech dítěte to v Praze dne 3. prosince 2019 řekla ombudsmanka

Česko by mělo zvážit zákaz fyzických trestů u dětí. Na konferenci k 30. výročí přijetí Úmluvy o právech dítěte to v Praze dne 3. prosince 2019 řekla ombudsmanka Anna Šabatová. Také vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková uvedla, že by se k případnému zákazu klonila, záleželo by ale na jeho formulování v legislativě.

Podle říjnových údajů mezinárodní iniciativy pro ukončení fyzického trestání dětí platí úplný zákaz ve 23 zemích EU. Působit dětem bolest ve výchově bylo běžné ještě v mém dětství, je to široce schvalováno do dneška. Většina stále facku považuje za přiměřený výchovný prostředek. Pokud by ale například dozorce ve věznici dal dospělému facku, bylo by to shledáno jako protiprávní jednání. Měli bychom se zamyslet nad tím, zda by děti neměly mít stejné právo jako dospělí,“ uvedla Anna Šabatová. Podle ní by Česko mělo zvážit „výslovný zákaz fyzického trestání dětí“.

O zákazu fyzických trestů u dětí jednal už na jaře v roce 2008 Vládní výbor pro práva dítěte. S návrhem pak krátce poté přišla tehdejší ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Zákaz doporučoval České republice i Výbor OSN pro práva dítěte. Někteří politici i odborníci nápad neschvalovali. Podle části z nich nebyla ještě společnost na takový zákaz připravena, podle jiných se měly řešit závažnější problémy.

Ombudsmanka Anna Šabatová řekla, že už obecný zákoník občanský z dob Rakouska-Uherska z roku 1811 zakazoval trestat přehnaným způsobem. Nynější český občanský zákoník zmiňuje přiměřenou míru a nenarušování lidské důstojnosti.  Podle ombudsmanky je sice možné tuto úpravu chápat jako „absolutní zákaz“ fyzických trestů, v Česku se tak ale zřejmě stále nevykládá. „Za 200 let by v zákoně mělo být ještě něco, co by řeklo, že dítě má absolutní právo na fyzickou a psychickou integritu, že výchovné prostředky musí být jiné,“ dodala veřejná ochránkyně práv.

Podle výkazů MPSV o ochraně dětí úřady vloni kvůli týrání odebraly z rodin 122 chlapců a děvčat, rozhodl o tom soud. Sociální pracovníci řešili případy tělesného týrání 531 dětí. Šest dětí kruté zacházení nepřežilo.

 

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP