Osamělí rodiče často tápou v tom, jak se stanovuje výše výživného

V Česku žije zhruba 400 tisíc dětí v neúplných rodinách, tedy asi čtvrtina všech. Kolem 31 procent z nich bylo podle loňského průzkumu EU-SILC ohroženo chudobou, zatímco v úplných rodinách to bylo asi šest procent dětí. V neúplných rodinách je častým problémem neplacení výživného.  Lidé v Česku také nemají dost informací o tom, co obnáší rozchod či rozvod rodičů.

Kvůli neformálním dohodám mezi rodiči nebo omezenému kontaktu s potomkem tak mimo jiné vznikají problémy s placením výživného. Na tento problém dnes, tj. 20. listopadu 2019, upozorňuje organizace Aperio, společnost za zdravé rodičovství. Ta spustila u příležitosti 30. výročí přijetí Úmluvy o právech dítěte Valným shromážděním OSN webové stránky zustavamerodici.cz.

Důsledky neplacení výživného

Socioložka Radka Dudová analyzovala 250 dotazů, které lidé společnosti Aperio poslali v letech 2017 a 2018. Z dotazů vyplynulo, že v rozpadajících se rodinách panuje kolem výživného řada nejasností. Lidé často neví, jak se stanovuje jeho výše, kdy by o ní měly rozhodovat soudy, jak se postupuje při vymáhání peněz na dospělé děti či v případě střídavé péče. „Ukázalo se také, že řada rodičů necítí povinnost platit výživné, pokud je jejich kontakt s dítětem omezen,“ uvedla Dudková.

Návrhy na zlepšení situace neúplných rodin

Podle návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR by se zálohované výživné mohlo vyplácet od roku 2021. Stát by dětem neplatičů posílal soudem stanovené alimenty, nejvýš by jim ale poskytoval 15 až 25 procent průměrné mzdy měsíčně podle jejich věku. Na novou sociální dávku by dosáhly děti z domácností s příjmem pod průměrnou mzdou, které nedostaly výživné za dva měsíce. Podmínkou by bylo, že po dlužníkovi už rodič začal peníze vymáhat v exekuci či u soudu.

Výhrady k zákonu mají některá ministerstva, Zlínský kraj či zaměstnavatelé. Se zavedením nové dávky nesouhlasil resort financí. Záměr kritizují i některé opoziční strany. Vedle nové dávky jim vadí přijímání dalších úředníků a růst administrativy. Proti nové dávce se dříve stavělo ANO, chtělo posílit vymahatelnost. To má zajistit chystaná novela občanského zákoníku, která počítá se zabavováním zbrojních či pilotních průkazů i s postoupením pohledávek. Připravilo ji Ministerstvo spravedlnosti.

 

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP