Podle italského soudu není zákaz nošení burek diskriminační

Italský odvolací soud rozhodl, že zákaz nosit ve veřejných budovách oděvy zakrývající tvář včetně muslimských burek a nikábů není diskriminační. Pravidla, která zahalování tváře v nemocnicích, školách či na úřadech zapovídají, přijal regionální parlament v severoitalském regionu Lombardie v roce 2015. Soud už v roce 2017 poprvé rozhodl, že na to měl právo.

Soudci svůj nejnovější verdikt odůvodnili tím, že bezpečnost občanů je prioritou a má přednost i před případnou újmou v případě, že by se některé osoby cítily zákazem zakrývání tváře diskriminovány, uvedla italská média. Lombardské nařízení není výslovně namířeno proti muslimským oděvům a zakazuje ve veřejných budovách mimo jiné i nošení motocyklových helem nebo kukel. Už od začátku jej ale řada organizací pomáhajících uprchlíkům a cizincům kritizuje právě proto, že podle nich porušuje lidská práva a že cílí zejména na muslimky.

Z evropských zemí platí částečná omezení zahalování tváře v Německu, Nizozemsku, Švýcarsku či Norsku. Úplný zákaz nošení závojů a šátků zahalujících obličej na veřejnosti přijala v roce 2011 jako první v Evropě Francie, následovaly Belgie, Bulharsko, Lotyšsko, Rakousko nebo Dánsko.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP