Kampaň Europolu má dopadnout nejhledanější zločince včetně žen

Evropský policejní úřad (Europol) zahájil kampaň nazvanou Crime Has No Gender, jejímž cílem je pomoci dopadnout nejhledanější ženy v Evropské unii.

Evropský policejní úřad (Europol) zahájil kampaň nazvanou Crime Has No Gender, jejímž cílem je pomoci dopadnout nejhledanější ženy v Evropské unii.

Podle úřadu není zločinné chování bližší žádnému pohlaví a kriminální činnost žen je „stejně závažná“, jako je tomu v případě zločinců-mužů. Webová stránka Europolu poskytuje přehled hledaných lidí, mezi nimiž je 18 žen, a je z ní patrné, že Česká republika pátrá například po I. T., která byla odsouzena k 7,5 roku vězení. Před zákonem ale žena utíká. Jaký trestný čin spáchala? Vylákala jinou mladou ženu do Británie se slibem, že bude pracovat jako ošetřovatelka, avšak po příjezdu jí pachatelka a její společníci vzali pas a přinutili k prostituci.

„Lidé si myslí, že pachatelkami zločinů většinou ženy nejsou, ale není to tak a tyto zločiny jsou stejně závažné jako ty, které páchají muži,“ řekla mluvčí Europolu Tine Hollevoetová. V přehledu nejhledanějších zločinců figurují pachatelé vražd a obchodníci s lidmi či drogami. Materiál je koncipován jako postupný popis činu a až nakonec se odhalí tvář hledaného. „Chceme přilákat pozornost co největšího počtu lidí. Máme zkušenost, že čím víc lidí hledané vidí, tím větší je šance, že se podaří tyto osoby nalézt a zatknout,“ řekla Hollevoetová.

Francie například pátrá po Nigerijce J. E., která je na útěku od roku 2007, kdy se podařilo odhalit gang organizující prostituci v oblasti Lyonu. Zatčeno bylo už 26 lidí. Gang zneužíval skupinu žen nalákaných z Afriky do Francie na slib zajištění lepšího života. Proces v této kauze má v Lyonu začít 6. listopadu 2019. Policie se domnívá, že hledaná žena je buď v zemích Beneluxu, nebo v Itálii či Francii. Dalším příkladem hledaných žen je Maďarka I. D., která byla odsouzena k šesti letům vězení za prodej drog a zneužívání dětí.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP