Elektronický náramek zatím hlídal 304 lidí, především muže

Elektronickým monitoringem prošlo do konce letošního září 304 lidí, z toho 261 mužů. Takzvané náramky hlídaly ve většině případů domácí vězně, sloužily rovněž jako nahrazení vazby a několikrát také při podmíněném propuštění z vězení. Stanovené podmínky dohledu porušilo zhruba deset procent monitorovaných. Novinářům to dnes řekly ministryně spravedlnosti Marie Benešová a šéfka Probační a mediační služby Andrea Matoušková.

Nyní náramky hlídají 152 lidí, probační služba má k dispozici 280 zařízení a jejich počet se podle Matouškové v dohledné době navýší na čtyři stovky.

„S fungováním monitoringu jsem spokojena, a budu ráda, když osob pod kontrolou bude víc. Snažíme se ten systém uvést více v chod,“ řekla ministryně Benešová. Justice je podle ní konzervativní a na veškeré změny si zvyká postupně. Ministerstvo proto k elektronickému monitoringu pořádá semináře pro soudce i státní zástupce. „Musíme je přesvědčovat a dokazovat jim, že ten systém je dobrá věc,“ podotkla Benešová.

Podle ministryně je častější ukládání elektronického monitoringu otázkou času, obdobně jako tomu bylo u peněžitého trestu. Velký prostor vidí u lidí odsouzených za neplacení výživného. „Myslím, že by to mohl být jeden z prostředků, jak donutit otce, aby platili,“ podotkla.

Náramky začalo ministerstvo využívat loni 7. září, rutinní provoz spustilo o dva týdny později. Od té doby mělo náramek na noze 250 domácích vězňů, dále 47 lidí, kteří by jinak putovali do vazební cely, a sedm lidí podmíněně propuštěných z výkonu trestu. Nejvíce monitorovaných lidí bylo na severu Čech, na jižní Moravě a v západních Čechách.

Zdroj: ČTK
Foto: Probační a mediační služba

Go to TOP