Paragrafové znění nového stavebního zákona bude 15. listopadu

  • Paragrafové znění návrhu nového stavebního zákona bude hotové 15. listopadu. Po setkání se starosty Plzeňského kraje to 9. října 2019 v Plzni řekl novinářům premiér Andrej Babiš. Nový stavební zákon chystá ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), podle úřadu má zkrátit povolovací řízení.

„Máme zájem zlikvidovat všechna ta razítka, která potřebujeme dnes na stavby, i tu obrovskou byrokracii. Je to zásadní změna zákona. Měli bychom věnovat strašně moc času, aby byli hlavně starostové dobře informováni, aby pochopili, že hlavně je cíl zjednodušit život i pro ně,“ řekl Babiš.

Spolu s ministryní po místní rozvoj Klárou Dostálovou by chtěl po polovině listopadu navštívit všechny kraje a setkat se s co největším množstvím starostů a o změnách zákona s nimi debatovat. „V novém zákonu chceme jít do nového institucionálního modelu,“ řekla Dostálová. MMR podle ní navrhuje dvoustupňové řízení – nejvyšší stavební úřad a jeho území pracoviště tam, kde jsou stavební úřady dnes. Stavební úřady by ale měly spadat pod stát, nikoli pod obce, jako dosud.

Věcný návrh nového stavebního zákona schválila v červnu vláda, zákon by měl platit od roku 2021. Digitalizace stavební agendy i sloučení jednotlivých řízení do jednoho procesu by měly celý proces urychlit.

Zdroj: ČTK. Foto Pixabay.

Go to TOP