Francouzský parlament podpořil zákon o umělém oplodnění pro všechny ženy

Dolní komora francouzského parlamentu v prvním čtení schválila návrh zákona, který umožňuje umělé oplodnění všem ženám bez rozdílu, tedy i svobodným nebo lesbám. Dosud mohly tuto techniku využít jen heterosexuální páry. Proti normě, kterou slíbil prezident Emmanuel Macron už během své volební kampaně, protestuje pravicová opozice.

Opatření je součástí nového zákona o bioetice, který se zabývá i dalšími citlivými tématy, jako je například přístup k údajům o původu dětí dárců spermatu nebo výzkum embryonálních kmenových buněk. Umělé oplodnění má hradit pojišťovna.

Kontroverzní zákon, k němuž poslanci předložili 2500 pozměňovacích návrhů, nyní poputuje do Senátu. Konečné schvalování v Národním shromáždění se čeká 15. října.

Někteří kritici zákona se mimo jiné obávají, že otevře cestu k mateřstvím skrz náhradní matku, tedy ženu, která odnosí plod a porodí dítě biologickým rodičům. To je nyní ve Francii zakázáno.

Umělé oplodnění svobodných žen a leseb podle AFP nyní umožňuje deset z 28 zemí Evropské unie, v ČR na něj mají nárok jen zadané ženy.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP