Nejvyšší stavební úřad nebude podřízený ministerstvu pro místní rozvoj

Nejvyšší stavební úřad, s jehož vytvořením počítá nový stavební zákon, nebude podřízen ministerstvu pro místní rozvoj, jak vláda původně plánovala. Státní stavební správa bude dvoustupňová, to znamená, že pod Nejvyšším stavebním úřadem budou krajské stavební úřady, které budou mít v jednotlivých obcích svoje pobočky. Na zahájení stavebního veletrhu For Arch to řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Věcný záměr nového stavebního zákona, který má urychlit a zjednodušit povolování staveb, schválila vláda v červnu.


„Původně jsme měli představu, že Nejvyšší stavební úřad bude fungovat podobně jako finanční správa, která je podřízená ministerstvu financí. Ale Nejvyšší správní soud mě upozornil, že v tom případě by státní zakázky byly v systémové podjatosti. Proto to bude ústřední orgán státní správy, který nebude podřízen žádnému ministerstvu,“
uvedla Dostálová.

V Česku je dnes 730 stavebních úřadů. Podle Dostálové je problémem to, že nemají zastupitelnost. To se má s novým zákonem změnit.

Bodem, který vyvolává určité vášně, je integrace dotčených orgánů. „Máme 48 dotčených orgánů, při stavebním řízení musíme sehnat 48 razítek. Ke každému stanovisku je možnost odvolání a přezkumu. Když si to znásobíte lhůtami, tak se dostáváme do obrovských časových prodlev. Budeme se snažit o maximální integraci pod stavební úřady. Aby se všichni zúčastnění vyjadřovali k jedné projektové dokumentaci, která bude v digitalizované podobě. A dohodli se,“ dodala ministryně.

Důležitou součástí je podle MMR digitalizace stavební agendy od územně plánovacích dokumentací přes digitální technickou mapu, projektové dokumentace staveb až po elektronický spis stavebních úřadů.

Paragrafové změní nového stavebního zákona by mělo být vypracováno do konce října letošního roku. Po vypořádání připomínek v meziresortním řízení a projednání návrhu zákona legislativní radou by měla vláda návrh zákona schválit do konce června 2020. Po projednání oběma komorami Parlamentu by ho měl v listopadu 2020 schválit prezident. Platný by měl být od roku 2021. Podle některých odborníků ale není takový plán reálný.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP