Návrh zákona omezujícího trafiky ve státních firmách je před schvalováním

Vládní návrh nominačního zákona, jehož cílem je omezit dosazování politických nominantů do takzvaných trafik v orgánech státních firem, je ve Sněmovně před závěrečným schvalováním. Poslanci chtějí například uzákonit požadavky na kandidáty, případně nominační proces zpřísnit. Dolní komora by mohla o podobě normy hlasovat koncem září.

Předloha kabinetu by ministrům umožnila odmítnout kandidáty do orgánů státních firem doporučené vládním výborem. Uchazeči by sice až na výjimky procházeli ministerským výběrovým řízením a hodnocením před vládním výborem, jeho postavení by ale bylo pouze poradní. Ministerstvo by mohlo navrhnout ke jmenování člověka, který sice prošel nominačním postupem, ale se záporným stanoviskem výboru. Jiný postoj by ministerstvo muselo veřejně zdůvodnit.

Piráti navrhli,  aby rozhodnutí nominančního výboru byla závazná a také rozšíření působnosti zákona na zdravotní pojišťovny. Poslanci budou zhruba za dva týdny hlasovat také o úpravě, podle které by se muselo při obsazování výběrových komisí a výboru přihlížet k vyrovnanému zastoupení žen a mužů.


Vládní předloha se má týkat společností, v nichž má stát majetkovou účast, státních podniků, národního podniku Budějovický Budvar a Správy železniční dopravní cesty.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

 

 

Go to TOP