Slovenští soudci přijdou o talár, pokud budou chtít do politiky

Slovenští soudci, kteří se rozhodnou kandidovat ve volbách do sněmovny nebo do Evropského parlamentu, automaticky přijdou o talár. Změnou zákona o soudcích to velkou většinou hlasů schválil slovenský parlament. Sněmovna zároveň podpořila připomínku prezidentky Zuzany Čaputové, která navrhla zpřesnit postup ohledně zániku funkce soudce.

V současnosti slovenští soudci sice nesmějí být členy politické strany, kandidovat například do sněmovny na kandidátní listině některé strany či hnutí ale mohou. V takovém případě ale nově přijdou o talár. Změna vstoupí v platnost před nadcházejícími parlamentními volbami, které by se na Slovensku měly konat na konci února příštího roku.

Poslanci vládní koalice i opozice shodně tvrdili, že soudce si má vybrat, zda chce zůstat nezávislý, nebo usilovat o vstup do politiky a v případě neúspěchu se následně vrátit do taláru.

Ztrátu taláru v případě, že soudce dá potřebný souhlas s kandidaturou do národního parlamentu nebo ve volbách do EP, původně schválila slovenská sněmovna v červnu. Čaputová ale normu vetovala a žádala zpřesnit postup při zániku funkce soudce z důvodu jeho snahy o vstup do politiky. Sněmovna připomínku hlavy státu hlasováním podpořila.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Pixabay

Go to TOP