Vláda USA chce migranty s dětmi zadržovat neomezeně dlouho

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa ve 21. srpna 2019 oznámila, že přijala nové opatření, na základě kterého by mohly být rodiny migrantů s dětmi po nelegálním překročení hranice USA zadržovány neomezeně dlouho až do vyřízení jejich žádosti o azyl.

Dosud se rodiny s dětmi z detenčních center dostaly maximálně po 20 dnech, informovala agentura Reuters. Podle ní je téměř jisté, že nové opatření napadnou obhájci lidských práv u federálních soudů.

Nové pravidlo, které avizoval úřadující ministr vnitřní bezpečnosti Kevin McAleenan, by mělo začít platit od pátku za 60 dní. Podle ministerstva je maximální lhůta dvaceti dnů, po něž mohly být dosud rodiny migrantů s dětmi zadržovány, důvodem, proč se zvyšuje počet lidí, kteří nelegálně přecházejí jižní hranici Spojených států.

Úředníci ministerstva vnitřní bezpečnosti tvrdí, že mnozí migranti s sebou berou své děti do USA schválně jako pojistku toho, že budou z detence po krátké době propuštěni. Podle nových pravidel by mohly úřady rodiny s dětmi zadržovat až do rozhodnutí soudu o jejich žádosti o azyl, což může podle agentury Reuters trvat i několik měsíců.

Americká unie občanských práv (ACLU) už nové opatření odsoudila. „Vláda by neměla věznit děti a určitě by neměla usilovat o to, aby více dětí trávilo ve vězení delší dobu,“ uvedla.

Mexické ministerstvo zahraničí vyjádřilo znepokojení nad avizovaným opatřením. Uvedlo, že bude uvažovat o právních krocích, které by proti němu mohlo podniknout.

Trump dal už v roce 2016 během volební kampaně najevo, že migrační otázku považuje za stěžejní bod svého politického programu. Zavázal se tehdy i k razantním krokům, které proud přistěhovalců především ze středoamerických států zastaví. V minulých týdnech americká vláda oznámila řadu opatření, která zpřísňují pravidla v oblasti azylové a migrační politiky.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti udává, že za posledních deset měsíců pohraničníci zadrželi na jižní hranici USA nebo odmítli umožnit vstup do země zhruba 475 tisíc lidí, kteří byli součástí rodinné skupiny.

Trump chce omezit automatické právo novorozenců na občanství USA

Americká vláda se vážně zabývá myšlenkou, že zruší automatické právo na americké občanství přiznávané osobám, které se v USA narodí rodičům bez amerického občanství. O právo na občanství USA by mohli přijít i lidé, kteří na území USA pobývají nezákonně, řekl prezident.

„Velmi vážně o tom uvažujeme. Překročíte hranice, máte dítě – a gratulace, dítě je teď občanem USA. Upřímně řečeno, je to absurdní,“ konstatoval prezident. Loni Trump americkým novinářům řekl, že automatické přiznávání občanství novorozencům zruší exekutivním příkazem, tedy bez souhlasu Kongresu. Podle expertů citovaných agenturou Reuters by byl takový postup v rozporu s ústavou.

Podle čtrnáctého dodatku americké ústavy dostávají americké občanství „všechny osoby narozené nebo naturalizované ve Spojených státech“. Úřady USA dodatek běžně vykládají jako povinnost přiznat občanství všem osobám narozeným v zemi bez ohledu na to, zda jsou či nejsou jejich rodiče občany USA, nebo zda žijí ve Spojených státech legálně.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

 

Go to TOP