Italský soud dal školám možnost zakázat dětem obědy z domova

Italský nejvyšší soud rozhodl, že školy by měly mít možnost samy zvážit, zda umožní dětem jíst na školním pozemku obědy přinesené z domova. Soud nižší instance přitom dříve rozhodl ve prospěch skupiny rodičů z Turína, kteří kvůli příliš vysoké ceně i nezdravému jídelníčku nechtěli, aby jejich děti chodily na školní obědy.

Nejvyšší soud rozhodl, že nošení obědů z domova je „možným porušením zásad rovnosti a nediskriminace na základě majetkového statusu“. Soudci konstatovali, že školy jsou místem, kde by na individuální rozdíly mělo být nahlíženo „spolu se zájmy školního společenství“.

Rozhodnutí vyvolalo mezi některými rodiči pobouření. Jedna matka ho označila za „akt násilí“. Turínská facebooková skupina vyzývá rodiče k podpisu petice určené školám. Tvrdí v ní, že jedení doma uvařeného jídla je „sociální právo“, které nebrání dětem účastnit se školního života.

Podle jiných rodičů není jisté, že jídelny zvládnou vyjít vstříc speciálním stravovacím požadavkům některých žáků.

Navíc obědy vařené doma stojí třetinu ceny obědů v jídelně. Některé evropské země, například Finsko, poskytují obědy zdarma všem žákům. Ve Francii sice obědy zdarma nejsou, ale jsou výrazně dotované. Všechny děti v anglických mateřských školách mají nárok na bezplatné teplé jídlo, nejsou ale povinny ho jíst.

V Česku doplácejí na obědy ve školních zařízeních rodiče předškoláků 35 korun na den, děti školáků 25 korun. Žáci z nejchudších rodin mohou mít stravování zdarma.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP