Ombudsmanka navrhuje zrušit poplatek 10 000 Kč za podnět ÚOHS

Ombudsmanka Anna Šabatová navrhuje zrušit poplatek 10 000 korun za podání podnětu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Šabatová se jako vedlejší účastník připojila k řízení u Ústavního soudu, který poplatek přezkoumá na základě dřívější stížnosti nevládní organizace Transparency International.

Ústavnímu soudu doporučuje, aby ústavní stížnosti vyhověl a příslušné ustanovení zákona o zadávání veřejných zakázek zrušil. „Považuji za nemravnou a neústavní situaci, že by měl někdo platit téměř ekvivalent minimální mzdy, když chce využít svého práva obrátit se na úřad a poskytnout mu informace, které úřad potřebuje pro plnění svých úkolů,“ uvedla Šabatová.

Poplatek byl zaveden v říjnu 2016. Platí se v řízeních, u kterých někdo upozorňuje na podezřelou veřejnou zakázku. Zavedení poplatku bylo zdůvodněné snahou chránit úřad od zbytečných a zneužívajících podání a zefektivnit činnost úřadu, podle Šabatové však kvůli snížení počtu podnětů nelze omezovat Listinou základních práv a svobod garantované petiční právo, to je právo obrátit se na státní orgán.

Šabatová uvedla, že ještě v roce 2016 před zavedením poplatku obdržel úřad 1305 podnětů, zatímco po zavedení poplatku obdržel v roce 2017 pouze 93 zaplacených podnětů. Podle ombudsmanky je alarmující, že poplatek úřad vyžaduje i po správních orgánech, které mají podle zvláštních předpisů povinnost podat úřadu podnět se zjištěními ze své kontrolní činnosti.

Návrhem na zrušení poplatku se bude zabývat plénum Ústavního soudu.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP