Mění se pravidla oddlužení, začíná platit novela insolvenčního zákona

Lidem v exekuci či insolvenci může nyní zůstat víc peněz. Hranice, nad kterou se dlužníkům sráží z výplaty bez omezení, se posouvá. První červen 2019 je totiž dnem, kdy začíná platit vládní nařízení, které nezabavitelnou částku upravuje. Pravidla oddlužení mění ode dneška insolvenční novela, šanci zbavit se dluhů by měla dát více lidem.

Podle novely jsou možné dvě varianty oddlužení. Lidé mohou buď splatit věřitelům za tři roky nejméně 60 procent dluhu, nebo by měli za pět let dorovnat aspoň 30 procent dlužné částky. Pokud by to bylo méně než 30 procent, rozhodoval by soud. Musel by posuzovat, jak se dlužník snažil. Senioři mají pravidla oddlužení mírnější, bez dluhů by mohli být do tří let.

Ode dneška se zvyšuje částka, která dlužníkům při splácení dluhů může zůstat. Ministerstvo spravedlnosti, které nařízení připravilo, si od změny slibuje omezení práce na černo a zvýšení ochoty přijmout lépe placené místo. Dlužníkovi se začne vyplácet vydělávat již od 16 000 do 25 000 korun a více.

Experti a někteří politici mají výhrady i k podobě insolvenční novely. Obávají se třeba toho, že by snahu dlužníka při nesplacení stanovené částky měl posuzovat soud a soudy po republice rozhodují v podobných záležitostech často různě. Někde by tedy dlužníci mohli po pěti letech uspět, jinde by jejich snahu soudci uznat nemuseli.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP