Německo zvažuje změnu zákona o zbraních, kterou omezí nošení nožů

Německo zvažuje, že omezí nošení nožů na veřejných místech. Příslušným návrhem, který má zvýšit bezpečnost na náměstích, ve veřejné dopravě nebo před školami, se dnes začala zabývat Spolková rada, která v příštích týdnech rozhodne o tom, jestli jej postoupí Spolkovému sněmu.

Do Spolkové rady, která zastupuje zájmy jednotlivých spolkových zemí, se návrh na změnu zákona o zbraních dostal z iniciativy Dolního Saska a Brém. Tyto země chtějí politikům umožnit vyhlašovat na frekventovaných místech zóny, v nichž bude zakázané nošení zbraní, a to včetně nožů. Týkat se to může třeba nákupních center nebo pěších zón.

Návrh počítá i s tím, že by do budoucna bylo zcela zakázané nosit s sebou na veřejnosti vystřelovací nože a nože s čepelí delší než šest centimetrů. Kdo by tento zákaz porušil, musel by počítat se zabavením nože, pokutou a v případě vystřelovacích nožů dokonce s trestem odnětí svobody.

Zatím mohou spolkové země a města zóny zákazu nošení zbraní vyhlásit jen v místech se zvýšenou kriminalitou, nově by to mělo být možné ve všech oblastech, kde se vyskytuje hodně lidí. Nožů se zatím zákazy týkaly, pokud měly čepel delší než 12 centimetrů.

Když bude Spolková rada při projednávání návrhu postupovat rychle, mohl by se jím ještě před letními prázdninami začít zabývat Spolkový sněm.

Přesná statistika útoků nožem v Německu neexistuje. Jen v Dolním Sasku, které má kolem osmi milionů obyvatel, se loni odehrálo kolem 3700 napadení bodnou zbraní. Z 99 procent šlo přitom o nůž.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP